Palapelien kokoamisalustat

Palapelejä aloittava harrastaja joutuu ensimmäisenä miettimään, millaisessa paikassa kasaa pelejään. Varsinkin suuret ja haastavat pelit saattavat viedä hyvin pitkän ajan saada kokoon. Kokoamisalustaa kannattaa hetken harkita, sillä kovin monella harrastajalla ei välttämättä ole mahdollisuutta varata palapelille omaa pöytää.

Vaihtoehtoja on useita ja esittelenkin nyt tässä postauksessa omia kokemuksiani erilaisista tavoista. Ehkä tästä postauksesta voi olla apua siihen, miten itse haluat harrastaa.

Pöytä

Pöytä on mitä ihateellisin ratkaisu yleensä tehdä pelejä. Kuitenkin aika usein tulee tilanne, että pöytää haluaisi käyttää johonkin muuhunkin. Olen tehnyt 2000 palaista peliä keittiön ruokapöydän päällä useita kuukausia niin, ettei kukaan vieraista ole huomannut pöydällä olevan palapeliä. Keskeneräisen pelin päälle olen pöydän käyttämisen ajaksi laittanut paksun vahakankaan. Tämä ei välttämättä paras vaihtoehto, jos kotona on pikkulapsia. Lapsi helposti vetäisee vahakankaan ja pelin sen mukana lattialle.

Palapelimatto

Aloittaessani harrastustani hankin muutamia palapelimattoja, koska kuvittelin niiden olevan helppo tapa saada palapeli piiloon hetkeksi. Palapelimatossa on joko kartonkinen tai puhallettava rulla, jonka ympärille palapeli kääritään mukana tulevan maton avulla. Matto on yleensä jotain karkeapintaista huovan tyyppistä kangasta. 


Minulla olikin vuoden säilössä Heyen kissapeli palapelimatossa. Yllätys ei ollut kovin miellyttävä avatessani maton uudelleen ja peli oli osittain hajonnut säilytyksen aikana ja jouduin kasailemaan sitä uudelleen kasaan. Jos palat ovat kovin helposti toisistaan irtoavia liikutettaessa, ei palapelimatto välttämättä ole paras ratkaisu säilytykseen. 

Joltain harrastajilta olen kuullut, että palaset saattavat jopa taipua säilytyksen aikana. Palapelimattoja en nykyisin itse enää käytä, mutta monet harrastajat kyllä vannovat palapelimaton nimeen. Kokeilemalla selviää varmasti onko palapelimatto sinun juttusi. Palapelimatto maksaa noin 20 euroa ja niitä on hyvin saatavilla joskus jopa marketeistakin.

Palapelisalkku

Markkinoilla on muutamia palapelisalkkuja, jotka ovat suunniteltu nimenomaisesti palapelien säilyttämiseen. Ravensburger ja Jumbo ainakin valmistavat palapelisalkkuja. Itse kokoan palapelejä pääsääntöisesti palapelisalkussa.

Palapelisalkkujen ongelmana on se, että kovin suuret pelit eivät mahdu salkkuun. Omiin salkkuihini mahtuvat 1000 palaiset normaalimitoilla olevat pelit. Suurimmat palapelisalkut, joita tiedän ovat 1500 palaisille peleille. Suurempia varten tulee miettiä jokin muu tapa. Hyvä puoli salkuissa on taas se, että palapeli on helposti saatavissa piiloon ja sitä voidaan säilyttää pystyasennossa. Postaus tulossa myöhemmin erilaisista palapelisalkkukokemuksistani.

Palapelialustat

Jotkut käyttävät palapelin alla erilaisia levyjä tai kartonkialustoja. Alustan olisi hyvä olla mahdollisimman yksivärinen, jotta palapelin tekeminen ei häiriinny. Ainakin omaa palasteluani sekoittaa, jos alustassa on kuvioita tms. Itse olen turvautunut suureen koulutauluun (nurinpäin) panoraamapelien kohdalla ja todennyt tämän hyväksi ratkaisuiksi sellaisiin peleihin, jotka eivät mahdu salkkuun. 


Pystyyn tuettavat alustat

Olen nähnyt joillakin harrastajilla olevan käytössä pystyyn tuettava levy, johon palapeliä kootaan. Netissä olen nähnyt tällaisia myynnissäkin. Itselläni ei ole ainakaan toistaiseksi näistä kokemusta.