Millainen on helppo palapeli?

Liian vaikea palapeli voi tappaa innostuksen varsinkin vähän pelejä koonneella heti alkuunsa. Tästä syystä olisikin hyödyllistä osata hieman etukäteen arvioida ennen ostopäätöstä palapelin haastavuutta, jotta se olisi itselle sopiva. Varsinkin palapeliharrastuksen alussa on hyvä hankkia helppo palapeli ja siirtyä vähitellen vaikeampiin. Muutoin innostus saattaa lopahtaa heti alkuunsa.

Palapelin haastavuuteen vaikuttaa palapelin

  • koko
  • laatu
  • kuva-aihe
  • palojen muoto

Tässä tekstissä käsittelen nyt näitä aihepiirejä hieman tarkemmin, jotta sinä voisit arvioida etukäteen palapelin haastavuutta ennen pelin aloittamista.

Koko

Palojen määrä on helposti ymmärrettävä asia, kun puhutaan palapelien haastavuudesta. Aikuisille suunnatut pelit ovat lähinnä alkaen 500 palasta ylöspäin. Palapelien peruskoko on 1000 palaa ja niitä onkin eniten saatavilla. Suurimmat pelit ovat jopa kymmeniä tuhansia paloja käsittäviä jättiläisiä.

Jos et ole aikaisemmin tehnyt lainkaan palapelejä. 500 palaa voi olla hyvä koko aloittaa ja katsoa miltä palapelien rakentelu tuntuu.  Tuhatpalainen peli on oma suosikkini, kuten monien muidenkin harrastajien. En oikeastaan juurikaan tee enää muun kokoisia pelejä.

 Jos paloja on vaikkapa 2000 ainakaan itsellenä sellaisen tekemiseen ei kulu kaksi kertaa pidempi aika kuin tonniseen, vaan joudun tekemään sitä pidempään. Palojen lajitteluun menee enemmän aikaa, mutta tulee tehtyä myös enemmän virheyrityksiä.

Palojen lukumäärän lisäksi myös pelin mittasuhteiden muuttuminen vaikuttaa pelin haastavuuteen. Jos on pitkään tottunut tekemään tonnisia, voi olla vaikea hahmottaa pelin ja kuvan mittakaavaa tuplasti suuremmassa pelissä.

Laatu

Palojen laatu on äärimmäisen tärkeä asia palapelien harrastajalle. Suhteellisen helppokin kuva voi käydä vaikeaksi, jos palat sopivat minne sattuu. Pahimmillaan palapelin paloja voi joutua sovittamaan kahteen tai useampaan palaan, jotta voi olla varma palan varmasti olevan oikeassa paikassa.

Osa palasista saattaa pinnasta myös kiillellä, joka vaikeuttaa värien näkemistä. Ohuet palat eivät myöskään välttämättä kiinnity toisiinsa yhtä hyvin kuin paksut palat.

Virheen etsiminen on ainakin itselleni erittäin turhauttavaa puuhaa ja täysin turhaa. Palapelin laatu on sitä tärkeämpi, mitä yksivärisempi ja tummempi kuva-aihe on.  Palapelivalmistajien peleissä on jonkin verran laatuvaihtelua, mutta keskimäärin erittäin hyviksi peleiksi olen kokenut seuraavat palapelimerkit: Schmidt, Ravensburger, Jumbo ja Clementonin High Quality pelit. Clementonilla on myynnissä myös huonompilaatuisia pelejä, joten pelin laatumerkintä kannattaa tarkistaa paketista. Kaikilla palapelimerkeillä vaikuttaa olevan kuitenkin parempia ja heikompia yksilöitä.

Kuva-aihe

Helpossa kuva-aiheessa on selkeärajaiset alueet samalla värillä. Ylipäänsä helpottaa, jos palapelissä on montaa eri väriä selkeinä osa-alueinaan. Keskimäärin ehkä piirretyt kuva-aiheet ovat helpompia kuin valokuva-aiheet.

Toisaalta kovin pieniä ja kirjavia yksityiskohtia käsittävä peli ei myöskään ole helppo. Voi olla nimittäin hankala hahmotaa, minnepäin pelilautaa jokin pala kuuluu.

Jos pelissä on suuria yhtenäisiä samanvärisiä alueita esimerkiksi suuri alue taivasta, voi kokoaminen olla vaikeaa. Kokoamista vaikeuttaa lisäksi se, jos palat sopivat minne sattuu.

Jos palapeli on värimaailmaltaan tumma, on se yleensä vaikeampi rakentaa. Tummista paloista on vaikeampi hahmottaa palojen värieroja kuin vaaleammista paloista. Varsinkin ilman luonnon valoa palastellessa, sävyerojen havaitseminen voi olla vaikeaa.

Palojen muoto

Yleensä palapeleissä on ns. normaalin muotoiset palat. Joissakin palapeleissä on kuitenkin erikoisen muotoisia paloja, jotka vaikeuttavat palapelin rakentamista. Palapeliä kootessa ei voi olla täysin varma siitä, minkä muotoinen pala viereen tulee.

Näitä paloja voidaan kutsua esimerkiksi nimillä smart cut tai special shape. Palapeliharrastajat puhuvat ”vänkyräpalaisista”. Eurooppalaisten palapelimerkkien, joita meillä yleisesti kaupoissa myydään, palat ovat tavallisen muotoisia paloja. Sen sijaan pohjoisamerikkalaiset palat ovat usein ”vänkyröitä”. Tyypisillisiä smart cut palapelimerkkejä ovat ainakin SunsOut, Eurographics ja Cobble Hill.

Helppo palapeli ei sisällä erikoisen muotoisia paloja
SunsOutin ”vänkyröitä” paloja.

Esimerkki helposta palapelistä

Esimerkkinä helposta palapelistä on aloituskuva, joka on Educan Wild Animal Collage 1000 palaa. Peli oli laadultaan erinomainen ja palat solahtivat helposti omille paikoilleen. Kiiltelyä oli tosin jonkin verran paloissa, mutta se ei haitannut lainkaan tässä.

Lisäksi helppoutta tuli itse kuvasta. Jokaiselle eläimelle oli valmiit ”lokerot” pelissä. Lisäksi jokaisessa lokerossa on selkeä värimaailmansa, joten oli suhteellisen helppoa miettiä mihin laatikkoon mikäkin pala kuuluu.

Esimerkki vaikeasta palapelistä

Alla oleva Deicon Owl 1000 palaa oli itselleni todellinen työvoitto. Väkersin tätä peliä tuhottoman kauan. Vaikeutta teki erityisesti palojen heikko laatu. En saanut edes reunoja kasaan, koska en voinut olla varma ovatko palat oikeilla kohdillaan. Olin varma, että paloja puuttuu tästä uutena ostetusta pelistä. No eihän niitä puuttunut! Tein tätä moneen kertaan ja jouduin ihmettelemään missä olen kasannut paloja väärin. Sovittelin lähes jokaisen palan toisiinsa vähintään kahta palaa apuna käyttäen ja siitä huolimatta peliin tuli virheitä.

Itsessään kuva on kaunis ja osasin epäillä kuvan olevan haastava melko yksipuolisen värimaailman takia.

Vaikea palapeli

Yksi kommentti artikkeliin ”Millainen on helppo palapeli?”

Kommentointi on suljettu.