Neljä vinkkiä palapeliharrastuksen aloittamiseen

Olet ehkä saanut palapelin lahjaksi tai hetken mielijohteesta hankkinut sellaisen. Tästä se lähtee. Voi hyvinkin olla, että pian olet koukussa! Ennen kuin kippaat palapelin pöydällesi, pysähdy miettimään hetki tarkemmin ainakin seuraavia asioita.

  1. alusta
  2. valaistus
  3. lajittelu ja lajittelualustat
  4. säilyttäminen

1. Alusta

Kokoamista varten tarvitsen jonkinlaisen alustan.  Ison palapelin rakentamiseen saattaa mennä pitkä aika varsinkin aloittelijalta ja arkeen mahtuu monenlaista muutakin puuhaa, jolloin ei ehdi aina palastelun pariin.

Paras paikka koota palapeliä olisi toki sellainen, josta sitä ei tarvitse lainkaan siirtää. Jos sinulla ei ole kuitenkaan käytettävissä pöytää tai vastaavaa, kannattaa etsiä jokin sopivan kokoinen levy tai muu alusta palapelin kokoamisalustaksi. Alustan olisi hyvä olla mahdollisimman yksivärinen, jotta palat erottuvat helposti alustasta. Tosin kaikkia harrastajia tämä ei tunnu häiritsevän.

Tarkista laatikon kyljestä pelin mitat valmiina etukäteen, jotta vältyt palapelin siirtämiseltä myöhemmin. Tämä moka saattaa joskus käydä kokeneemmaltakin palastelijalta, jos palapelin muoto poikkeaa normaalista.

2. Valaistus

Kokoamispaikan valinnassa olisi hyvä myös miettiä kohteen valaistusta. Luonnonvalo olisi paras mahdollinen, mutta aika usein joudutaan kuitenkin turvautumaan keinovaloon. Tällöin olisi hyvä, jos valo ei tulisi suoraan ylhäältä. Ylhäältä tuleva valo aiheuttaa helposti palapeliin heijastuksia.  Mitä kiiltävämpiä palat ovat, sitä enemmän niistä heijastuu valoa.

3. Lajittelualustat

Seuraavaksi kannattaa miettiä pelin kokoamistrategiaa. Mahdollisesti haluat alkaa lajitella paloja. Monet harrastajat tekevät ensin reunat, joten reunapalat voisi olla ainakin hyvä ottaa erilleen. Samantyyppisten palojen lajittelu vie myös yllättävän paljon tilaa, sillä paloja ei kannata laittaa päällekkäin. Tällöin lajittelualusta on hyvä olla olemassa. Hyviä lajittelualustoja ovat esimerkiksi tarjottimet, kertakäyttölautaset tai varta varten palapeleille tehdyt lajittelualustat.

4. Säilyttäminen

Harva tekee kerralla suurta palapeliä alusta loppuun asti. Tällöin tulee miettiä palapelin säilyttämistä. Levyn päältä palapeli on helppo siirtää syrjään vaikkapa sängyn alle tai vaihtoehtoisesti peittää liinalla tms.

Palapeliharrastajat käyttävät säilyttämiseen erilaisia palapelimattoja sekä –salkkuja. Niihin kannattaa tutustua paremmin siinä vaiheessa, jos aikaa jatkaa harrastamista. Tulen tekemään niistä postauksen myöhemmin.

Sitten vain palastelemaan! Palapelien rakentaminen on todellista mindfullnessia!