Mitä Wasgij-palapelit ovat?

Olet ehkä törmännyt Wasgij-peleihin lähimarketissa ja miettinyt mitä nämä palapelit ovat? Yksinkertaistettuna Wasgij-palapelin idea on siinä, että valmis palapeli ei näytä samalta kuin kannen kuva. Palapelin kokoaja haastetaan siis käyttämään mielikuvitustaan pelin rakentamisessa Siksi en ole laittanut myöskään tähän postaukseen yhtään valmista Wasgij-pelin kuvaa. 

Yleinen sääntö erilaisissa somen palapeliyhteisöissä on, että mysteeripalapeleistä ei saa julkaista kuvia valmiina. Palapelin lopputuloksen yllättävyys on siis keskeinen osa näiden pelien viehätystä ja valmiin palapelin näkeminen pilaa yllätysmomentin.

Kuvissa on melko paljon yksityiskohtia, tapahtumia ja huumoria. Wasjig-palapelejä valmistaa alankomaalainen palapeliyhtiö Jumbo. Ensimmäiset Wasgij-pelit julkaistiin 1997, joten ihan mistään uudesta ilmiöstä ei ole kyse. Laajempaa suosiota nämä pelit ovat ilmeisesti saaneet vasta viimeaikoina.

Palapelit vaikuttavat olevan tällä hetkellä hyvin suosittuja ja niillä on oma innostunut ja vannoutunut harrastajakuntansa. Wasgij-palapeliharrastajilla on Facebookissa oma yhteisö nimellä: Jan Van Haastaren (JVH) ja Wasgij -harrajistajien yhteisö. Ryhmässä keskustellaan ainoastaan näistä peleistä, myydään ja vaihdetaan pelejä.

Oletko jo käynyt lukemassa juttuni JVH ja Wasgij-palapelien yhteisöstä? Pääset sinne tästä.

Wasgij-tyypit

Wasgij-palapelejä on erilaisia tyyppiä, joita olen esitellyt alle. Jokaisen pelin perässä on myös numero, joka on pelin ”nimi” esimerkiksi Original 21. Nimien perusteella harrastaja voi pitää itsellään listaa siitä, mitkä pelit hän on jo tehnyt ja mitä hän kenties haluaa ostaa.

Original

Alkuperäinen Wasgij-palapelityyppi. Tässä palapelityypissä kokoajan tulisi käyttää mielikuvistaan ja arvata, mitä palapelin kannen hahmot näkevät.

Esimerkiksi aloituskuvan palapelin teemasta pelintekijä kertoo seuraavaa: ”On kaunis kesäpäivä, kun kapteeni Davey on ajelmassa pitkin kanaalia. Kuitenkin jokin hänen takanaan nostattaa aaltoja ja hän hätääntyy. Myös paikalliset kävelijät ja eläimet säikähtävät. Kuvittele olevasi maanviljelijä, joka on kuljettamassa lehmiään sillan yli. Sinun tulee rakentaa peli siitä, mitä maanviljelijä näkee.”

Destiny

Destiny-peleissä laatikon kuva suuntautuu menneisyyteen. Palapeli rakentuu sen pohjalta, miltä maisema ja henkilöt näyttävät tulevaisuudessa.

Mystery

Laatikon kuva kertoo jonkin tapahtuman ja rakentajan tulisi koota kuva siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Christmas

Palapelin aihe liittyy jouluun. Näissä peleissä on sama idea, kuin Original-peleissä.

Imagine if….

Miltä palapelin kansi näyttäisi, jos mielikuvittelusta tulisi todellisuutta?

Back to….

Palapelin rakentan tulisi tietää, miltä maisema ja henkilöt ovat näyttäneet vuosia sitten.

Lisäksi on olemassa ns. Retro-versioita erityyppisistä peleistä, joissa kuva-aihe on nostalginen.

Vinkit Wasgij-pelin kokoamisen aloittamiseen?

Miten sitten kannattaisi lähteä kokoamaan palapeliä, jos ei tiedä mitä kuvasta pitäisi valmistua? Aloituskuvaa kannattaa käyttää apuna. Siitä saa kyllä vihjeitä, koska esimerkiksi Mystery-pelissä henkilöt ovat osittain samoja.  

Mikä Wasgij-tyyppi on helpoin aloittaa? Tähän ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Myös Wasgij-pelien vaikeus vaihtelee hieman pelikohtaisesti. Jos kuitenkin jonkun yleistävän vastauksen antaa, ehkä kuitenkin Mystery voisi olla teoriassa helpoimmasta päästä. Mysteryssä tausta ja henkilöt ovat usein ainakin osittain samat. Originalissa ei taas voi päätellä kovin paljon mitään ennakkoon.

Palapelilaatikossa on lisäksi pieniä vihjeitä, joita voi hyödyntää kokoamisessa. Laatikossa voi olla erillinen paperilappu, jossa on vihjeet tai sitten ne voivat olla laatikon kyljessä. Esimerkkinä vihjeistä ovat esimerkiksi tiettyyn kohtaan peliä tulevat kuvat. Alakuvassa on aloituskuvan pelivihjeet.

Pelivinkit Wasgij-peliin.

Ehkä helpoin tapa on aloittaa kasaamalla ensin reunat ja tämän jälkeen alkaa koota selkeitä yksivärisiä suurempia alueita. Näissä peleissä ehdottomasti hyvää on se, että kuvien piirustuksissa on selkeälinjaiset rajat. On siis suhteellisen helppo yhdistellä samanvärisiä paloja toisiinsa.

Valmiita kuvia on nähtävillä esimerkiksi Facebookin sivuilla: Wasgij solutions 101. Suosittelen kuitenkin sinnikkäästi yrittämään pelien tekoa loppuun asti ilman mallia.

Omat kokemukset Wasgij-peleistä

Olen tehnyt muutamia Wasgij-palapelejä kokeilun vuoksi, voisiko ne olla mun juttuni lähinnä kuva-aiheiden takia. En ole kokenut kuvia itselleni riittävän mielenkiintoisiksi.

Laadun puolesta nämä ovat aivan kelpopelejä rakennella. Laatu on hyvää Jumbon laatua eli palat ovat melko paksut ja peli pysyy todella napakasti kasassa. Muutamissa peleissä on tullut eteen palojen heikkoa leikkautumista, mutta kyse on ollut lähinnä yksittäisistä paloista.

Monet harrastajat kuitenkin koukuttuvat näihin peleihin vahvasti oletettavasti yllättyvyyden ja kuvien viihteellisen luonteen vuoksi. Kuvissa on paljon tapahtumia ja melko paljon yksityiskohtia. Ja ovathan kuvat aika hauskoja!

Ehdottomasti plussaa näissä peleissä on se, että niistä on helppoa päästä eroon halutessaan. Myynti onnistuu helposti erilaisissa netin kirppisryhmissä hyvään jälleenmyyntihintaan, sillä monet Wasgij-harrastajat haluavat tehdä kaikki nämä pelit. Olisiko tämä sinun juttusi?

 

 

5 kommenttia artikkeliin ”Mitä Wasgij-palapelit ovat?”

 1. Kiitos, tämä olikin ainoa paikka josta löysin tiedon nopeasti ja selventävästi. Ja erityiskiitos suosituksesta aloittaa mysterystä.
  T: äiti ja 13v poika

  • Mahtavaa, että jutustani oli apua jollekin ja kiitos kommentista! Hauskoja palasteluhetkiä!

   • Vaimon kanssa koronapositiivisina
    viihdytty ”Destiny”, tyyppisen pelin parissa, ja tuo selvennys pelin luonteesta helpottaa kokoamista.

 2. Kiitos!
  Sanoitit hyvin ja oleellisen siitä, mistä näissä palapeleissä on kyse.
  Helpotit huomattavasti `erään ´ joululahjan löytämiseksi tehtävää työtä!
  Suurkiitos vielä kerran.
  Terveisin Niina (ja 16vee lahjansaaja)

 3. Hyvä selostus Wasgij palapeleistä sinulla.
  Ollaan täysin siirrytty Wasgij palapelien maailmaan, tykätty kovasti, vink laitoin torille 5 kpl myyntiin.

Kommentointi on suljettu.