Harrasteletko palapelien tekemistä kotona yksin? Tai että palapeliharrastus olisi jotenkin kovin yksinäistä puuhaa. Voin kertoa, että yksin ei todellakaan tarvitse olla.

Palapeliharrastajien määrä on lisääntynyt valtavasti koronan myötä sekä Suomessa että muualla maailmassa. Palapelien valmistajilla on ollut monin paikoin vaikeuksia valmistaa kysyntää vastaava määrä palapelejä.

Tässä postauksessa esittelen kolme suosittua palapeliaiheista netissä toimivaa ryhmää, kaksi suomalaista ja yhden ulkomaalaisen.

Oletko sinä jo seurannut näitä yhteisöjä? 

Palapelien harrastajat -Facebook-ryhmä

Suomen suurin palapeliaiheinen someyhteisö on Palapeliharrastajat -ryhmä Facebookissa. Ryhmällä on nyt yli kolme tuhatta jäsentä, mutta ryhmän kasvu on ollut viime aikoina varsin huikeaa.

Palapeliharrastajat ryhmässä keskustellaan kaikesta palapeleihin liittyvästä, esim.

  • Esitellään valmiita palapelejä
  • Myydään ja ostetaan pelejä
  • Kysytään ja annetaan neuvoja

Ryhmässä vaihdetaan kokemuksia sekä keskustellaan siitä, missä on parhaimmat pelit myynnissä aina milläkin hetkellä tai onko jollain verkkokaupalla kamppanjoita.

Yhteisön ihmiset vaikuttavat olevan hyvin aktiivisia ja yleensä vastauksen mieltä askartelevaan kysymykseen saa hyvinkin nopeasti.

Ryhmässä julkaistiin 584 postausta toukokuussa 2021. Jotkut harrastajat laittavat tähän ryhmään omia albumejaan, jossa esittelevät kokoamiaan palapelejä. Tämä on myös hyvä paikka laittaa ostoilmoitusta jostain vanhemmasta pelistä.

Ryhmään liittymisen haittapuolena tuntuu hyvin monella olevan se, että palapelien määrä alkaa kasvaa aivan järjettömiin määriin nopeasti liittymisen jälkeen 🙂 Näin kävi myös itselleni. Aivan mahtavien erilaisten palapelien näkeminen innostaa ostamaan pelejä jemmaan enemmän kuin mitä ehtii tehdä.

Monilla harrastajilla saattaa olla kymmeniä tai satoja tekemättömiä pelejä jemmassa kotona. Tunnustan, että minullakin on kotona noin sata peliä.

Onneksi myös ryhmässä myynti toimii todella vilkkaasti, joten on mahdollista päästä peleistä eroon. Jos siihen vain itse kykenee. Liittyminen omalla vastuulla!

Jan Van Haasteren (JVH) ja Wasgij -harrastajien yhteisö Facebookissa

Jan Van Haastaren (JVH) ja Wasgij -harrastajien yhteisö on melko tuore Facebookissa toimiva somekanava kyseisten pelien harrajille. Jäseniä on vielä melko maltilliset vajaa 400 (10.3.2022)

Etkö vielä tiedä mitä ovat Wasjig-pelit? Lue aiheesta enemmän täältä.

Kuten nimestä voi päätellä, ryhmässä kokoontuvat näiden palapelityyppien harrastajat erityisesti kirppistelemään ja vaihtelemaan pelejä keskenään, mutta myös keskustelemaan kyseisistä pelityypeistä.

Keskustelua kuitenkin ehkä hieman rajoittaa se, että  Wasjig-peleistä ei saa yleisen palapeli-etiketin mukaan julkaista kuvia valmiina. Valmiin palapelin näkeminen vie jännityksen muilta pelaajilta.

Usein Wasgij-pelien pelaajat ovat varsin koukuttuneita peleihinsä ja haluavat koota erityisesti näitä pelejä. Tästä syystä he usein etsivät vielä tekemättömiä pelejä, joita ei aina välttämättä ole kaupassa myynnissä. Monet Wasgij-pelien harrastajat etsivätkin juuri tiettyjä pelinumeroita ja huhuilevat niiden perään somessa. 

Karen Puzzles

Karen Puzzles on erittäin suosittu yhteisö palapeliharrastajien keskuudessa maailmanlaajuisesti. Karen Puzzles on Youtube-kanava, jossa on 149 tuhatta tilaajaa ympäri maailman. Itseasiassa tilaajamäärä kasvaa jatkuvasti malkoisella vauhdilla. Karen Kesällä tilaajia oli 128 000. Instagram-tiliä seuraa 36 000 seuraajaa, mikä on 4000 enemmän kuin kesällä. Ihan mistään pienistä seuraajamääristä ei ole kyse.

Kanavan takana on yhdysvaltalainen Karen Kavett, jonka suosituinta videota on katsottu lähes miljoona kertaa. Keskimäärin videoita katsotaan noin 100 tuhatta kertaa. Aika huikeaa! 

Mikä sitten mahtaa olla Karenin suosion salaisuus? Olen käynyt jonkin verran katsomassa Karenin videoita Youtubessa.

Karen on videoillaan aina todella innostuneen ja pirteän oloinen, joka helposti tarttuu myös katsojaan. Hän tuottaa myös hyvin mielenkiintoista sisältöä, jota kukaan muu ei ilmeisesti ole aikaisemmin ymmärtänyt tehdä.

Karen antaa videoillaan käytännön vinkkejä palapelien kokoamiseen. Lisäksi yksi Karenin suosion syy on varmasti myös se, että englanninkielisenä hän tavoittaa koko englantia puhuvan maailman palapeliharrastajat.

Palapeliyhteisöjen suosion salaisuus

Palapeliaiheisia blogeja, vlogeja ja Youtube-kanavia on vain vähän tarjolla. Esimerkiksi blogeja on todella vähän, edes englanniksi. Äkkiseltään en tiedä yhtään toista suomenkielistä blogia palapeleistä omani lisäksi.

Olen ollut henkilökohtaisesti yllättynyt Palapeliparatiisin suuresta suosiosta, vaikka en ole ehtinyt päivittämään blogia juuri lainkaan kesän jälkeen. Silti kävijämäärät blogissani pyörivät säännöllisesti noin 500 lukijan kieppeillä kuukaudessa.

Palapelien kokoamista tehdään usein yksin kotona, joten ihmiset eivät välttämättä saa sosiaalista kontaktia muihin harrastajiin ilman yhteisöjä. Palapelien suosio on viime vuosina kasvanut paljon, mutta edelleen se ei ole ihan jokaisen harrastus.

”Palastelijalla” ei useinkaan ole lähipiirissäkään ketään, jonka kanssa vaihtaa ajatuksia harrastuksesta. Palapelien harrastajilla on selkeästi tarve yhteisöllisyyteen sekä keskinäiseen ajatuksien vaihtoon, mihin nettiyhteistöt antavat mahdollisuuden. 

 

 

Mitä pidit jutusta? Jaa muillekin, jos pidit jutusta. 

Millaisista aiheista haluaisit minun kirjoittavan tähän blogiin? Jätä kommentti!