Vinkit palapelin paketointiin

Palapeliharrastajien kesken tapahtuva palapelien osto ja myynti on viime aikoina ollut hyvin suosittua. Pelit vaihtavat omistajaa usein lähettämisen kautta, jolloin paketointi tulee ajankohtaiseksi. Paketointi onkin viimeaikoina herättänyt paljon keskustelua palapeliharrastajien keskuudessa. Aionkin kertoa, millaisia kokemuksia minulla on palapelien lähettämisestä ja vastaanottamisesta sekä kertoa muutamia paketointiin liittyviä vinkkejä.

Miksi palapeli kannattaa paketoida?

Moni vähemmän palapelejä tunteva voi helposti ajatella, että miksi palapeli tulisi ylipäänsä paketoida. Palapelihän yleensä on pahvisessa laatikossa jo valmiiksi, joten siihen vain teipit päälle ja osoitelappu kylkeen ja matkaan. Olen joskus saanut itsekin näin lähetetyn pelin. Onneksi sentään kyseinen peli tuli minulle Torin kautta, eikä välttämättä lainkaan oikealta palapeliharrastajalta. Tämä tapa on kuitenkin vihonviimeinen tapa lähettää palapeli uudelle omistajalle ja aiheuttaa palapeliharrastajissa puistatuksia.

Laatikko itsessään on osa palapeliä ja voi olla harrastajalle hyvinkin tärkeä. Jos laatikkoon laitetaan teippauksia ja liimauksia, voi niiden saaminen irti vaurioittamatta laatikkoa olla täysin mahdotonta.

Toinen syy paketoida on se, että kuljetuspalveluissa pakkauksia ei aina kohdella kovin hellävaraisesti. Jos laatikkoa ei ole suojattu lainkaan, voi huonossa tapauksessa laatikko revetä kokonaan. Huonoimmassa tapauksessa palat lentelevät pitkin maailmaa. Postin omilla sivuilla ohjeistetaan pakkaamaan tuote mieluiten pahviin. Tuotteen tulisi kestää se, että päälle pinotaan muita laatikoita. Pakkaaminen on siis hyvin tarpeellista!

Ennen paketointia

Varmista, että palat ovat pussissa laatikon sisällä! Tämä kannattaa ottaa itsellekin tavaksi, sillä pussitetuista palapeleistä todennäköisemmin löytyy kaikki palat. Varsinkin peliä lähettäessä, palat kannattaa pussittaa. Jos laatikko sattuu kuljetuksen aikana hajoamaan, pysyvät palat todennäköisemmin tallella pussitettuna. Pussittamiseen sopivat hyvin esimerkiksi kaupan hedelmäpussit. Käytän usein joko palapelin alkuperäistä pussia tai uudelleensuljettavaa pussia.

Tarkista palapelilaatikoiden mitat. Varsinkin jos olet lähettämässä useampaa peliä, kannattaa tarkistaa mahtuvatko pelit suunnittelemaasi pakkauskokoon. Myös pakkausmateriaaleille tulee jättää tilaa.

Jos lähetät monta peliä, kannattaa tarkistaa pystyisikö pelejä lähettämään sisäkkäin pakattuna ja säästää postikuluissa. Joskus tämäkin on mahdollista!

Joskus käytän paketointiin voimapaperia ja kuplamuovia.

Pakkausmateriaali

Palapelin pakkausmateriaalien kanssa voi suosia hyvin pitkälle kierrätystä sekä luovuutta. Pakkausmateriaalina voi käyttää esimerkiksi pahvisia laatikoita, voimapaperia, sanomalehteä tai kaupan kestokasseja. Viimeaikoina olen lähettänyt ison osan paketeista joko pahvilaatikoissa tai voimapaperiin ja kuplamuoviin käärittynä.

Pahvilaatikoita ei tarvitse lähteä kaupasta ostamaan. Pahvilaatikoita saa esimerkiksi ilmaiseksi kaupoista. Minulla on tapana kerätä säilöön pahvilaatikoita ennen palapelien myyntiä, jolloin pakkausmateriaalia on valmiina lähetystä varten. Lisäksi kotona on voimapaperia sekä kuplamuovia, jos sopivan kokoista laatikkoa ei ole valmiina. Molempia saa ostettua esimerkiksi Puuilosta.

Pahvista myös askarrella haluamansa kokoisen laatikon, mutta toki tämä vaatii hieman enemmän viitseliäisyyttä. Pelkkä ohut lahjapaperi tai muovipussi eivät riittävästi suojaa palapeliä, joten lahjapaperin alle laittaisin vaikkapa sanomalehteä lisäksi.

Lisäksi tarvitaan vahvaa teippiä, kynä sekä paperia osoitteen kirjoittamista varten.

Joskus hyvästä paketoinnista huolimatta pelit saattavat hajota kuljetuksen aikana. Omalla kohdallani voin onneksi koputtaa puuta ja kertoa, että hyvin pienin vaurioin on säästytty tähän asti, vaikka olen usein tilannut pelejä ulkomailta asti. Vain muutaman kerran, on käynyt niin, että pakkauksissa on ollut osumia. Pelit ovat olleet kuitenkin sisällä aivan ehjiä.

Paketointi

Paketointitapoja on monenlaisia. Laitan tähän yhden tavan tehdä paketti hyödyntäen pahvilaatikoita. Pahvilaatikot minulla oli valmiina palapelikauppojen seurauksena. Toinen tällä kertaa käyttämistäni laatikoista näyttää kiertäneen jo tehtävässään useammallakin palapeliharrastajalla- Kyseinen laatikko lähti ainakin jo kolmannelle kierrokselleen.

Kuplamuovia sattui olemaan pari jämäpalaa, jotka sain edellisen ostamani palapelin mukana. Käytin ne hyödyksi pakatessa tätä peliä. Jos palapelin aikoo päällystää jollain, kannattaa huomioida se, ettei teipit tartu palapelilaatikkoon.

Valmis paketti. Helppoa, kun on oikean kokoinen pahvilaatikko valmiina. Laatikon sulkemiseen kannattaa käyttää riittävästi vahvaa teippiä. Päälle laitetaan osoitetietoja varten lappu. Jos laatikko on kiertänyt useita kertoja, ainakin vanhat lähetyskoodit kannattaa peittää.

Seuraavaan laatikkoon paketoin kaksi peliä. Näihin en laittanut kuplamuovia. Reunoille jäi vähän turhaa tilaa, joten vuorasin reunat sanomalehdellä, jotta pelit eivät pääse liikkumaan laatikossa. Laitoin vielä päälle ohuen kerroksen sanomalehteä, luukut kiinni ja teipillä päälle.

Possupaketti osoitetietoja vailla valmis. Tämä peli lähtee paksuutensa takia M-koon pakettina eteenpäin. Kovin kauniita eivät yleensä pakettini ole.

Seuraavaksi menen Postin verkkosivuille ja ostan lähetyksen, kirjoitan osoitetiedot ja lisään saamani Helposti-koodin. Sitten vien paketit postilokeroon. Lähettäjä ja vastaanottaja voivat seurata paketin liikkeitä seurauntatunnuksen avulla.

Lähettämisestä en aio kirjoittaa tässä sen enempää. Voit lukea lisää palapelin lähettämisen vaihtoehdoista ja postittamisesta alla olevista linkeistä.

Palapelin lähettämisen keinoja
Vaiheittaiset ohjeet palapelin lähettämiseen

Yksi kommentti artikkeliin ”Vinkit palapelin paketointiin”

  1. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.

    I do not know who you are but certainly you’re going to
    a famous blogger if you are not already
    Cheers!

Kommentointi on suljettu.